Какой церковный праздник сегодня, 16 мая, отмечают православные христиане

Фото: ShutterStock
ГЛАВНАЯ / Новости общества

Москва, 30.06.2022, 11:13:47, редакция FTimes.ru, автор Татьяна Орлонская.

В понедельник, 16 мая 2022 года, православные христиане проводят празднование в честь икон Божией Матери: Печерской-Нерукотворенной; Яскинской-Печерской; Свенской (Печерской); «Успение» Киево-Печерской; Печерской (с предстоящими Антонием и Феодосием).

В этот день верующие вспоминают мученика Тимофея, чтеца и мученицы Мавры; преподобного Феодосия, игумена Киево-Печерского; преподобного Петра, чудотворца, епископа Аргосского; преподобных Иулиании и Евпраксии, Московских. Кроме этого, православные церкви проводят празднование в честь икон Божией Матери: Печерской-Нерукотворенной; Яскинской-Печерской; Свенской (Печерской); «Успение» Киево-Печерской; Печерской (с предстоящими Антонием и Феодосием).

Свои именины сегодня празднуют все те, кто при рождении или крещении получил имя  Тимофей, Петр, Феодосия, Ульяна и Павел.

Православные вспоминают преподобного Феодосия, игумена Киево-Печерского

Ежегодно 16 мая проводится день памяти православного монаха XI века и родоначальника монашества на Русской земле — преподобного Феодосия Печерского. Феодосий известен и как основатель и руководитель одной из первых церковных библиотек на Руси — библиотеки Киево-Печерской лавры.

 

Перед иконой преподобного Феодосия, игумена Киево-Печерского молятся о любви к ближним, о здоровье тела и души. У него просят помощи при разных бедах, неудачах, а также материальных нуждах. Кроме этого Феодосий Печерский считается заступником и покровителем иноков (новоначальных монахов).

  • Тропарь преподобного Феодосия
глас 8

Возвысився на добродетель, измлада возлюбив монашеское житие,/ к желанию доблественне достиг, вселился еси в пещеру/ и, украсив житие твое пощением и светлостию,/ в молитвах, яко безплотен, пребывал еси,/ в Российстей земли, яко светлое светило, просияв, отче Феодосие,// моли Христа Бога спастися душам нашим.

  • Кондак преподобного Феодосия

глас 3

Звезду Российскую днесь почтим,/ от востока возсиявшую и на запад пришедшую,/ всю бо страну сию чудесы и добротою обогатившу и вся ны/ содеянием и благодатию монашескаго устава,// блаженнаго Феодосия.
  • Величание

Ублажаем тя, преподобне отче Феодосие,
и чтим святую память твою, наставниче монахов и собеседниче ангелов.

Молитва преподобному Феодосию, Печерскому чудотворцу
О священная главо, ангеле земный и человече небесный, преподобне и богоносне отче наш Феодосие, изрядный слуго Пресвятыя Богородицы, во имя Ея святое обитель пречудну на горах Печерских соорудивый, и в ней чудес множеством просиявый! Молим тя со усердием многим, молися за нас ко Господу Богу, и испроси от него великия и богатыя милости: веру праву, надежду спасения несомненну, любовь ко всем нелицемерну, благочестие непоколебимое, душ и телес здравие, житейских потреб довольство, и да не во зло обратим благая, даруемая нам от щедродательныя Его десницы, но в славу имени Его Святаго, и во спасение наше. Сохрани, угодниче Божий, предстательством твоим святым страну нашу, Церковь Православнороссийскую, град твой, и Лавру твою невредимыми от всякаго зла, и вся люди притекающия на поклонение к честному твоему гробу и пребывающия во святей обители твоей, осени Небесным твоим благословением и от всяких зол и бед милостивно избави. Наипаче же в час кончины нашея покажи нам многомощное твое покровительство: да избавимся молитвами твоими ко Господу власти лютаго миродержца и сподобимся наследити Царство Небесное. Яви нам, отче, благосердие твое и не остави нас сирых и безпомощных, да выну славословим дивнаго во святых Своих Бога, Отца, и Сына, и Святаго Духа, и твое святое заступление, во веки веков. Аминь.

Киево-Печерская икона Успения Пресвятой Богородицы, в чем помогает

Ки­е­во-Пе­чер­ская ико­на Успе­ния Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы – од­на из древ­ней­ших яв­лен­ных икон в Рус­ской Пра­во­слав­ной Церк­ви. Как рассказывает история, Пре­свя­тая Бо­го­ро­ди­ца вру­чи­ла ее четверым ви­зан­тий­ским зод­чим, ко­то­рые в 1073 го­ду при­нес­ли ико­ну пре­по­доб­ным Ан­то­нию и Фе­о­до­сию Пе­чер­ским.

 

  • Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Успение» Киево-Печерской, глас 4

Днесь све́тло торжеству́ет Пече́рская оби́тель,/ и ра́дуется явле́нием о́браза Богома́тере/ безме́рный лик Пече́рских отце́в,/ с ни́миже и мы непреста́нно вопие́м:// ра́дуйся, Благода́тная, Пече́рская похвало́.

  • Кондак Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Успение» Киево-Печерской, глас 3

Де́ва днесь неви́димо предстои́т в це́ркви/ и с ли́ки Пече́рских отце́в мо́лится о нас,/ благогове́йно велича́ющих Ея́ безме́рную ми́лость к ро́ду на́шему,/ я́вльшуюся в чу́дном о́бразе Ея́,// оби́тель Пече́рскую украша́ющем.

Молитва

О, Пресвятая и Пренепорочная Дево Богородице, наша Печерския похвало и украшение, покрове и заступление, истинная Владычице избраннаго удела Твоего; приими нас, недостойных рабов Твоих, убогое моление с верою и любовию приносящих пред чудным образом Твоим; да посетиши милостивно греховное житие наше, просвещающе его светом покаяния, осени нас, обремененных скорбьми многими, Твоею небесною радостию, и сподоби нас присно славити Тя в мире и благочестии во обители Печерстей, и зде без порока прешедше путь жития нашего, помощию Твоею достигнем вечнаго веселия во светлостех святых и Богоносных отец наших Антония и Феодосия и всех преподобных Печерских, и едиными усты и сердцы воспоем Тя и Предвечнаго Сына Твоего, со Безначальным Его Отцем и Пресвятым, Всеблагим, Животворящим и Единосущным Его Духом во веки веков. Аминь.

Подпишись на канал FTimes в Яндекс.Дзен

Комментарии

Ваше мнение

Это интересно